Η μελέτη της ομορφιάς είναι μια μονομαχία στην οποία ο καλλιτέχνης βγάζει μια κραυγή τρόμου πριν νικηθεί.

Σαρλ Μπωντλαίρ


Στην Αρχαία Ελλάδα, ο Πλάτωνας διατύπωσε θεωρίες για την ομορφιά και την τέχνη σε έργα όπως: Το συμπόσιο και η Δημοκρατία. Σε αυτά τα έργα, επιβεβαίωσε ότι η ομορφιά είναι μια αιώνια, άυλη και αμετάβλητη ιδέα που μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο από την ψυχή και που αντανακλάται στην ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργεί αντικείμενα.

Ο Αριστοτέλης από την άλλη πλευρά, θα κάνει το ίδιο σε έργα όπως: Η Ποιητική Τέχνη ή η Ρητορική και Πολιτική. Ωστόσο, άφησε στην άκρη τον πλατωνικό ιδεαλισμό για να επικεντρωθεί σε μια υλική προσέγγιση. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαίωσε ότι αυτό που θεωρείται όμορφο πρέπει να έχει μια συμμετρική και διατεταγμένη σύνθεση.

Στην παραδοσιακή ιαπωνική αισθητική, το Wabi-sabi (侘寂) είναι μια κοσμοθεωρία που επικεντρώνεται στην αποδοχή της παροδικότητας και της ατέλειας. Η αισθητική μερικές φορές περιγράφεται ως μια αισθητική που εκτιμά την ομορφιά που είναι «ατελής, μόνιμος και ατελής» στη φύση

Το Wabi-sabi είναι μια έννοια που μας υποκινεί να αναζητούμε συνεχώς την ομορφιά στην ατέλεια και να αποδεχόμαστε τον πιο φυσικό κύκλο της ζωής. Μας υπενθυμίζει ότι όλα τα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων εμάς και την ίδια τη ζωή, είναι μόνιμα, ελλιπή και ατελή. Η τελειότητα, λοιπόν, είναι αδύνατη και η παροδικότητα είναι μονόδρομος.*

Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε μέσα από τη δική σας ματιά την ομορφιά, το θαύμα και τη χαρά! Αυτές τις δύσκολες και σκοτεινές μέρες που όλοι ζούμε είναι απαραίτητο να ψάξουμε γύρω μας πρόσωπα, τόπους, καταστάσεις, που μας συγκινούν και μας παρακινούν να φωτογραφίσουμε με σκοπό να δούμε την ζωή & τον κόσμο που μας περιβάλλει με θετικό πρόσημο.


Σε αναζήτηση του νοήματος τής ομορφιάς, όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, Χριστούγεννα έρχονται…


Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Δευτέρα  21 Νοεμβρίου και λήγει την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου-22, και ώρα 23.59. 

Τρόπος Υποβολής

Α’ Βήμα 

Επιλέξτε ως 5 φωτογραφίες με τις ακόλουθες προδιαγραφές:

  • Σε μορφή jpg ή jpeg 512Kb έκαστη, μέγιστη πλευρά ανάλυσης 1.200 pixels 
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα αρχεία θα πρέπει να μετονομαστούν με το ονοματεπώνυμο σας στα λατινικά π.χ. George-Papadopoulos-01.jpg

Β’ Βήμα

Μπείτε στη φόρμα συμμετοχής εδώ:

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στα απαιτούμενα πεδία και εισάγετε τις φωτογραφίες σας, σύμφωνα με τις παραπάνω προδιαγραφές (Βλέπε βήμα Α’)

Γ΄Βήμα

Τσεκάρετε το e-mail σας για την επιβεβαίωση που θα λάβετε σχετικά με την ορθότητα της αποστολής σας. Το mail επιβεβαίωσης θα το λάβετε από το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σε περίπτωση που δεν λάβετε επιβεβαίωση από το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. επαναλάβετε τη διαδικασία με προσοχή για την ορθότητα των προσωπικών σας στοιχείων ή κοιτάξτε στα σπαμ (ανεπιθύμητη αλληλογραφία)

Όροι Συμμετοχής: 

 - Ο διαγωνισμός με τίτλο  “A sense of Beauty, Wonder & Joy! “ διοργανώνεται από το διαδικτυακό περιοδικό για φωτογράφους iFocus.gr, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση του διαγωνισμού.

 - Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό  “A sense of Beauty, Wonder & Joy!” αποκτούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα αλλά και οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη σε όλους. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, οι συντάκτες, οι συνεργάτες  του iFocus.gr  καθώς και οι σύζυγοι και οι συγγενείς τους έως πρώτου και δευτέρου βαθμού.

 - Το iFocus.gr  διατηρεί το δικαίωμα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, να ανακαλέσει το διαγωνισμό, να τον παρατείνει ή να μεταβάλει τις ημερομηνίες του, χωρίς οι συμμετέχοντες να έχουν ουδεμία αξίωση κατά του iFocus.gr από την αιτία αυτή.

- Το iFocus.gr διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει από τους νικητές να προσκομίσουν το αυθεντικό, ασυμπίεστο αρχείο της φωτογραφίας και την φωτογραφική μηχανή με την οποία αυτό ελήφθη, προκειμένου να διαπιστωθεί η ιδιοκτησία της φωτογραφίας, σε περίπτωση που εγερθεί ζήτημα από άλλον υποψήφιο ή τρίτο πρόσωπο, σχετικά με την ιδιοκτησία κάποιας φωτογραφίας.

- Αν κάποιοι νικητές δεν απαντήσουν, εντός τριών (3) ημερολογιακών ημερών από την αποστολή του μηνύματος κατά τα ανωτέρω, αρνηθούν το συμμετοχή τους στην έκθεση, τότε το iFocus.gr απαλλάσσεται από κάθε υποχρέωση απέναντι στους συγκεκριμένους νικητές επί της σχετικής συμμετοχής τους στην έκθεση.

 Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι για την ασφάλεια των νικητών, τυχόν δημοσιοποίηση των στοιχείων τους στην σελίδα που διατηρεί το iFocus.gr  στο Facebook θα περιλαμβάνει μόνο το ονοματεπώνυμο.

-  Οι φωτογραφίες και τα πνευματικά δικαιώματα αυτών, πρέπει να ανήκουν στον φωτογράφο, να μην παραβαίνουν διατάξεις της νομοθεσίας και να μην είναι προσβλητικές ή ανήθικου περιεχομένου. 

  • Ο φωτογράφος πρέπει να είναι ο πνευματικός δημιουργός των έργων που θα υποβάλει και θα φέρει την ευθύνη για πρόσωπα που εικονίζονται. 

 - Οι φωτογραφίες δεν πρέπει να έχουν δημοσιευτεί σε κάποιο άλλον δημόσιο διαγωνισμό.

 - Το iFocus.gr διατηρεί το δικαίωμα αναδημοσίευσης αυτών.

-  Διευκρινίζεται ρητά ότι, μετά τη λήξη του Διαγωνισμού, η υποβολή φωτογραφιών είναι αυτοδικαίως άκυρη.

Τρόπος Ανάδειξης Συμμετεχόντων

Η αρχισυνταξία του iFocus.gr θα επιλέξει τους συμμετέχοντες στην έκθεση.

 Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επικοινωνία με τους νικητές του Διαγωνισμού, εντός χρονικού διαστήματος δυο (2) ημερολογιακών ημερών από την ημέρα της ανακοίνωσης και αποστολής σε αυτούς σχετικού γραπτού μηνύματος, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία τους έχουν αναρτηθεί στο περιοδικό iFocus.gr, τα πρόσωπα αυτά χάνουν οριστικά τα δικαιώματά τους επί της συμμετοχής τους στην έκθεση. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό δεν είναι σύμφωνη με τους παρόντες όρους.  

 Κάθε συμμετέχων ρητά συναινεί στη χρήση του ονόματος και της φωτογραφίας του, άνευ χρηματικού ανταλλάγματος στα πλαίσια διενέργειας του παρόντος διαγωνισμού.

 Αποδοχή των όρων. Η συμμετοχή στον παρόντα διαγωνισμό, σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή των προαναφερθέντων όρων συμμετοχής στο σύνολό τους.

Ανακοίνωση νικητών

Οι Συμμετοχές στην έκθεση θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 22

Κόστος

Κόστος Συμμετοχής στην έκθεση “A sense of Beauty, Wonder & Joy!”  είναι το ποσό των 62 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) και περιλαμβάνει την εκτύπωση 40 Χ 60 .

Οι Συμμετέχοντες μπορούν να πάρουν τις φωτογραφίες του μετά τη λήξη της έκθεσης στη προαναφερόμενη τιμή κι αν επιθυμούν κάδρα τότε η τιμή ανέρχεται στα 25 Ευρώ επιπλέον της αρχικής τιμής.

Στο ποσό περιλαμβάνεται η επιμέλεια, η επινοικίαση του χώρου για 20 μέρες. 

Το ποσό θα πρέπει να προκαταβάλλεται στους λογαριασμούς τραπεζών ή και Paypal που θα δοθούν στους συμμετέχοντες ώστε να “κλειδώσει” η κάθε συμμετοχή. Με την ανακοίνωση των νικητών θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες.

 Φωτογραφία εξωφύλλου: Γιάννης Μαυράκης


Το wabi και το sabi είναι δύο ξεχωριστές έννοιες:

Το Wabi έχει να κάνει με την αναγνώριση της ομορφιάς με ταπεινή απλότητα. Μας προσκαλεί να ανοίξουμε την καρδιά μας και να απομακρυνθούμε από τη ματαιοδοξία του υλισμού, ώστε να μπορέσουμε να βιώσουμε πνευματικό πλούτο.

Το Sabi ασχολείται με το πέρασμα του χρόνου, τον τρόπο με τον οποίο όλα τα πράγματα μεγαλώνουν, γερνούν και φθείρονται και πώς εκδηλώνεται όμορφα στα αντικείμενα. Υποδηλώνει ότι η ομορφιά κρύβεται κάτω από την επιφάνεια αυτού που πραγματικά βλέπουμε, ακόμη και σε αυτό που αρχικά αντιλαμβανόμαστε ως σπασμένο.

Πρόσφατα Άρθρα

News (26 Απρ 2024)

 Η Nikon είναι στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την κατάκτηση βραβείων σε τέσσερις κατηγορίες στα φετινά TIPA World Awards. Η πιο πρόσφατη φωτογραφική μηχανή mirrorless της...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (24 Απρ 2024)

Μία ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζεται στον χώρο της «Stereosis» στη Θεσσαλονίκη. Η ελληνογαλλίδα φωτογράφος Άρτεμις Πυρπύλη, μακριά από την κλασική έκθεση στο...

Book Reviews (23 Απρ 2024)

Το Photometria International Photography Festival είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Photometria ΦΩΤΟBOOK 2024. 
Τα επιλεγμένα βιβλία θα παρουσιαστούν στο...

Book Reviews (23 Απρ 2024)

Την Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις της Εστίας, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του  Άρι Γεωργίου, με τίτλο «Εντός εκτός και επί τα...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (23 Απρ 2024)

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, στην Gallery Della Rounick θα εγκαινιαστεί η έκθεση με τίτλο "Common (?) People", μία συνάντηση γλυπτικής και φωτογραφίας, με φόντο το γυμνό ανθρώπινο σώμα. Η Ισμήνη...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (23 Απρ 2024)

Το Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου Photopolis, στο πλαίσιο των προφεστιβαλιών εκδηλώσεων 2024, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με θέμα: "Γονεϊκότητες/Parenthoods" η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (09 Απρ 2024)

Την Τρίτη 23 Απριλίου η γκαλερί “7” παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του ΑΚΗ ΔΕΤΣΗ με τίτλο “Αποτύπωμα” . “Η φωτογραφία ως σημαίνουσα επιφάνεια είναι μια αντίληψη στη θεωρία...

News (02 Απρ 2024)

Στο πλαίσιο των Photometria Awards 2024 με κριτή τον φωτογράφο του πρακτορείου Magnum Martin Parr, το Photometria International Photography Festival πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα προς φωτογράφους...

Cinema (02 Απρ 2024)

H κινηματογραφική λέσχη HAU Movie Club της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης αποτίει φόρο τιμής στην Bette Davis με την ειδική προβολή της ταινίας του Paul Henreid, «Το Έγκλημα της 9ης Λεωφόρου»...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (02 Απρ 2024)

Στα πλαίσια της διοργάνωσης της IMAGE+TECH expo & PHOTOVISION 2024 | 5-7 Απριλίου, φιλοξενείται η καλλιτεχνική έκθεση CONTEMPORARY JAPANESE PHOTOGRAPHERS που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της...

News (28 Μαρ 2024)

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε νέους φωτογράφους και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Νέοι Έλληνες...

News (27 Μαρ 2024)

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας και η @L.LOVES ART BOOKS παρουσιάζουν το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 19:30 στο Χαλήλ Μπέη Τζαμί στην Καβάλα την φωτογραφική εργασία του Αλέξανδρου Ζαφειρίδη με τίτλο So...